בכוח דומה מחזיק גם מפכ"ל משטרה שבדומה לפרקליט המדינה יכול להמציא אירוע שמעולם לא התקיים, להביא עדים מקרב חבריך ובני משפחתך לאחר לחצים קשים עם עינוי פיזי ונפשי, שבירת רוחם עד לנקודה שבה יש להם רק מה להפסיד, איומים על בני משפחה ואנשים יקרים להם ושבירתם לשלב שבוא ידריכו אותם בלשון עדותם.
יועץ משפטי לממשלה
יועץ משפטי לממשלה מחזיק גם כן בתפקיד שהשפעתו גדולה משל ראש ממשלה שהוא נבחר הציבור ואמור להיות בעל ההשפעה והמילה האחרונה, אבל לא כך הם פני הדברים, יועץ משפטי הוא בעצם המילה האחרונה מפני שהוא ממונה על לפרש את החוק ויכול לפרשה ככל העולה רוחות כי אין מישהו מעליו והוא לא נתון לביקורת כל שהיא.
פרקליט המדינה
במדינת ישראל בדומה למדינות חשוכות בעולם ישנם בעלי תפקידים מובילים כמו פרקליט מדינה שיש בכוחו להמציא תיק, לשכנע עדים, לשכתב ולפרש את החוק ולהכתים כל אדם שיחפץ, כך, בלי שום בעיה, לפתוח במסע צייד בשם החוק ואין כוח או פרוטוקול שיכולים לעמוד בדרכו, פשוט אלוהים, כל מי שהעזו לבקר אותו הגיע לכתב אישום תוך זמן קצר.
מאכיפה בררנית לרדיפה פוליטית
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב לאירועים בתגובה:
"מה שקורה ביומיים האחרונים זה פשוט טירוף מערכות. שערורייה. מביאים שתי טענות הזויות, שקריות, במסגרת מסע הרדיפה נגדי ונגד משפחתי שמתנהל כבר שנים.
"קודם כל לגבי בזק: כל ההחלטות בבזק מתקבלות על-ידי ועדות מקצועיות, על-ידי גורמי המקצוע, בפיקוח משפטי צמוד. אין פה מערב פרוע. אין פה החלטות פרטיות. כל ההחלטות שקופות ומבוקרות. ולכן הטענה שפעלתי לטובת בזק על חשבון שיקולים ענייניים היא פשוט מופרכת מיסודה.
"ובאשר לטענה השנייה, שהיא לא פחות הזויה ולא פחות מרושעת, בעניין המינוי של היועמ"ש. אני מעולם לא פניתי לניר חפץ בעניין הזה, הוא מעולם לא הציע לי דבר בעניין הזה, ואתם יודעים מה? אני לא מאמין שהוא העלה את האפשרות הזאת עם מישהו.
"כבר אי-אפשר להתעלם מהמסע המתוזמר. כשהאוויר יוצא מ-1000 ומ-2000, כשמתברר שב-3000 בכלל לא היה אוויר, אז מייצרים תיקים חדשים. מייצרים תיק חדש כל שעתיים. מביאים מקורבים, חוקרים אותם, כל מקורב נחקר, מיד מבול של הדלפות כוזבות.
"ואנחנו יודעים מה המטרה: לייצר בכוח עננה ציבורית מעל ראשו של ראש הממשלה. פשוט לא יאומן.
"אז אזרחי ישראל, חשוב לי שאתם תדעו את האמת הזאת. אני רוצה שתדעו שאני סומך עליכם וסומך על מערכת המשפט, ואתם גם יכולים לסמוך עליי. אני ממשיך ואמשיך להוביל את מדינת ישראל – באחריות, בשיקול-דעת ובמסירות רבה".
האישומים בתיקי 2000 ו-4000
ההחלטה התקדימית להאשים נגד נתניהו בקבלת סיקור אוהד בזמן שפרשות רבות דומות כלל לא נחקרו מחזקת את התחושה הבלתי- נמנעת של רדיפה פוליטית
בשנים האחרונות נשמעה פעמים רבות טענת האכיפה הבררנית בנוגע לחקירות נתניהו, אשר נחקר בחשדות שונים בעוד חשדות לעברות דומות שעלו לגבי אישי ציבור אחרים מעולם לא נבדקו. טענה זו הפכה כה רווחת בציבור עד שבסקר סקר מקיף שפורסם ב’גלובס’ לפני כשבועיים, רוב כמעט מוחלט של הנשאלים השיבו כי הם סבורים שהמערכת המשפט נוקטת באכיפה בררנית, שכעת לאחר הגשת כתבי האישום נגד ראש הממשלה ולאור חולשת הראיות מקבלת משמעות דרמטית.
גם לאחר הררי המילים שנשפכו בכתב האישום שהוגש נגד ראש הממשלה נתניהו, לא עולה מהן בדל של ראיה לקיום עסקה כלשהיא ב’תיק 4000′, או לידיעתו של ראש הממשלה ושר התקשורת על אחת כזו, אם הייתה אי פעם. שוב ושוב חוזרים לאורך הקטע הרלוונטי בכתב האישום ביטויים כמו “הבינו הנאשמים”, “התחדדה אצל אלוביץ’ ההבנה” או “ציפייתו של אלוביץ'” – תיאורים מעורפלים וכלליים שהמרחק ביניהם לבין ראיה חותכת הדרושה עבור אישום פלילי הוא כבין שמים לארץ. לכך אפשר להוסיף את המשפט הבלתי-נשכח מעדותו של שלמה פילבר בו טען כי נתניהו “הראה לי עם היד איזו תנועה של הורדת מחירים”. כל אלו צורפו להם יחדיו כדי לתפור אישום תקדימי בקבלה של “סיקור אוהד”, אשר לגביו אפילו פרקליט המדינה שי ניצן הודה כי הקביעה לפיה סיקור חיובי יכול להיחשב כשוחד היא “תקדים משפטי”.
כתב האישום בתיק 2000 תמוה במיוחד, כי במקרה הזה מוסכם שנתניהו היתל במוזס כי חשש מפניו, ולכן ה”סיקור האוהד” היה חלק מתמרון שמעולם לאההיה אמור להפוך לעסקה, ובוודאי שלא יכול לעמוד בפני עצמו. ההתעלמות ממהות האירוע וההתעקשות להאשים גם כאן את נתניהו בעבירה התקדימית הזו היא כה בלתי-נתפסת, עד שאין דרך להסביר אותה שלא במסגרת רדיפה פוליטית. המשענת הרצוצה עליה מבוססים האישומים בתיק 4000 וההתעלמות ממהות הסיפור בתיק 2000, מהוות פגיעה אנושה של מערכת אכיפת החוק כלפי שלטון החוק וכלפי הדמוקרטיה, וזאת ההזדמנות להעלות את האירועים המרכזיים שעלו בהקשר הזה, על מנת להדגים את עצמת האכיפה הבררנית, שהפכה לממשית ולרשמית.
חוק ‘ישראל היום’
על פי אמות המידה שנתפרו לנתניהו בהאשמות השוחד, הרי שמקדמי חוק ‘ישראל היום’ היו בוודאי צריכים להיחקר בחשד לעסקת שוחד. אם חוק ‘ישראל היום’ אכן היה עובר בכנסת, הרווחים הפוטנציאליים ל’ידיעות אחרונות’ מהפגיעה במתחרהו העיקרי היו אדירים, ובנוסף מאות אלפי אזרחים היו נפגעים כי היה נמנע מהם עיתון ללא תשלום, ושוק הבעת הדעות הפוליטי היה נהרס.
במאמר מאוקטובר 2018 ריכזתי את עיקרי הממצאים בעניין זה, כולל השינוי בסיקור של חלק ממקדמי החוק והודאתה של שרת המשפטים דאז ציפי לבני על שיחותיה עם מוזס והשימוש בחוות דעת משפטית מטעמו לקידום החוק. המסקנה היא ברורה: על פי הנורמות של כתבי האישום נגד נתניהו, הייתה חייבת להיפתח לאירוע הזה חקירה מקיפה של עשרות נבחרי ציבור ועוזריהם. בנוסף, חשוב לזכור כי בעוד שנתניהו לא נתן דבר ולא התכוון לתת דבר למוזס, חוק ‘ישראל היום’ עבר בקריאה טרומית בכנסת, ורק פיזור הכנסת בסתיו 2015 מנע את המשך קידומו.
פגישות איתן כבל ומוזס
מה שהוליד למעשה את חוק ‘ישראל היום’ היה הקשר ההדוק בין מי שהיה אז חבר הכנסת מטעם מפלגת העבודה איתן כבל ומו”ל ‘ידיעות’ נוני מוזס, בתמורה, לכאורה, לסיקור חיובי לכבל בעיתון. מתוך תמלילי החקירות שנחשפו ב’גלובס’ עולה כי איתן כבל התלונן בפני ראשי ‘ידיעות’ על כך שהוא אינו זוכה לסיקור מספיק בעיתון, ובין השאר עלה באותן שיחות גם הרעיון לחוק שיגביל את תפוצת המתחרה הגדול והיה אמור להבטיח למוזס רווחים כספיים אדירים. שימו לב למשל לחילופי הדברים המדהימים האלה מתוך חקירתו של עורך ‘ידיעות’ רון ירון:
חוקר: “האם נושא חוק ‘ישראל היום’ עלה במפגש הזה בנוכחות נוני מוזס?”
רון ירון: “כן, אני מניח שכן, כי כפי שאמרתי, זה היה נושא שמאוד בער בנו באותה תקופה”.
חוקר: “אז כמה פעמים נפגשת עם כבל?”
ירון: “בתקופה ההיא? בתקופה ההיא לדעתי פעם אחת, אחרי זה נפגשתי איתו עוד איזה פעמיים שלוש מאז”.
חוקר: “ואז דובר גם איך אפשר להעביר אותו?”
ירון: “לא. לא. ממש לא. מה שדובר זה על המהות שלו, קודם כל. על המהות שלו”.
חוקר: “אתה גם נפגשת”.
ירון: “נכון. אמרתי לך. לא רק עם כבל. אני יודע שהוא נפגש עם כבל לקראת החוק. הוא, אתה יודע, הוא היה צריך לאסוף DATA, לאסוף מידע על איך פועל עיתון”.
בהמשך, הנושא עולה גם בחקירותיהם של מוזס וכבל שמאשרים לכאורה את הקנוניה לקדם חוק שיטיב עם שניהם ויפגע במתחרים, אך למרות זאת התיק נגד כבל נסגר מחוסר ראיות.
חוקר: “אז אני אומר לך שבשיחה הזו – וזה מה שגם חבר הכנסת כבל מאשר – עלה נושא תקיפת ההתמודדות עם התופעה באמצעות חקיקה, ודובר כבר מהות. החוק הזה בקווים כלליים צריך להיראות. מה אבני-היסוד”.
נוני מוזס: “אני חוזר ואומר, כמעט בכל פגישה, עם כל חבר כנסת, עם כל חבר כנסת או שר, הנושא של ‘ישראל היום’, של לקיחת כסף עבור ‘ישראל היום’, או לטפל בתופעה בדרך אחרת, עלה. ואם אתה אומר לי, ואני לא זוכר את זה, בשיחה הזאת גם דובר האם נכון לעשות חוק, האם נכון לפעול בדרך אחרת? יכול להיות… הקטע של לקיחת כסף עבור העיתון עלה בכל שיחה שאנחנו… אני, רון, אנשים אחרים בעיתון, היו נפגשים עם כל נבחר ציבור”.
קשרי ‘יש עתיד’ ו’ידיעות אחרונות’
לפני שנה בדיוק חשפה אילה חסון בערוץ 10 אילה חסון כי יו”ר ‘יש עתיד’ נהג לערוך פגישות תכופות וחשאיות עם מו”ל ‘ידיעות’ מוזס בזמן כהונתו כשר האוצר, שהתנהלו בסודיות בביתו של איש עסקים ונעלמו איכשהו מלוחות הזמנים שחשף לפיד בפומבי. מה התרחש באותן שיחות שהיה כל כך חשוב ללפיד להסתיר, ומדוע פגישות אלה הוגדרו על ידו כשגרתיות (למרות שניסה להסתיר אותן) לעומת המפגשים “הבלתי נסלחים” לדבריו בין מוזס לנתניהו? פגישות אלה היו רק חלק אחד מהקשרים הסבוכים בין מפלגתו של לפיד לעיתונו של מוזס, בו כזכור היה מועסק לפיד במשך שנים ארוכות טרם כניסתן לפוליטיקה.
כך למשל, בחודש אוגוסט 2013 דיווח אתר ‘וואלה’ כי שני שרים ממפלגת ‘יש עתיד’ – מאיר כהן ושי פירון – יזמו הסכמים לפיהם המשרד עליו היו ממונים פרסם במאות אלפי שקלים ב’ידיעות אחרונות. במקרה של שר הרווחה כהן הדבר אף נעשה ללא מכרז. באוקטובר 2014 פרסם אתר ‘העין השביעית’ כי משרד המדע בראשות יעקב פרי מ’יש עתיד’ השקיע סכומי עתק עבור פרסום באתר ynet מקבוצת ‘ידיעות אחרונות’. לפי הדיווח, עלות שיתוף הפעולה בין ynet למשרד המדע הייתה 1.3 מיליון שקל. במשרד הממשלתי סירבו לחשוף את פרטי ההסכם שנערך בחודש דצמבר 2013 במשך חודשים ארוכים בטענה ל”סודיות מסחרית”.
בנוסף, בראשית 2017 חשף יועץ התקשורת ליאור חורב כי בכירים ב’ידיעות אחרונות’ היו מעורבים בתיאום בין מפלגת ‘יש עתיד’ למחנה הציוני במהלך הבחירות ב-2015. על פי חורב, גורמים במחנה הציוני קיבלו הנחיה מ’ידיעות אחרונות’ שלא לתקוף את ‘יש עתיד’ במסגרת הקמפיין, אחרת לא יקבלו סיקור אוהד בעיתון. טענותיו של חורב לא הוכחשו ומרמזות שוב על ההגנה לה זכה לפיד מ’ידיעות’ אך כמו שאר הקשרים המפוקפקים בין העיתון למפלגה, מעולם לא נחקרו.
קשרי איציק שמולי ו’ידיעות אחרונות’
בחודש פברואר השנה אמר רביב דרוקר בחדשות 13 כי ח”כ שמולי “נתמך מאוד ב’ידיעות אחרונות’ באיזושהי עסקה שהוא עשה…הם מקדמים כל יוזמה שלו והוא תומך בכל יוזמה שלהם”. מי שבדק את העניין כבר בשנת 2014 היה מבקר התקשורת של ‘מאקו’ אביב הורביץ, שמצא אז כי ח”כ שמולי הופיע עשרות פעמים מעל דפי העיתון. על פי הורביץ, בין ינואר 2014 לאוקטובר של אותה שנה זכה שמולי ללא פחות מ-52 אזכורים ב’ידיעות’, כולם היו כהגדרתו חיוביים או ניטרליים, ותמונתו הופיעה 24 פעמים.
העיתונאי תומר אביטל, מייסד מיזם ‘שקוף’ לקידום שקיפות וצמצום שחיתות, תיאר ב’עין השביעית’ ב-2017 כיצד פעל שמולי עבור ‘ידיעות אחרונות’: “הוא פעל להתיר פרסום מוצרי עישון בעיתונות, התנגד לחוק שיסדיר את הפרסום הסמוי (הרווח בקבוצת ‘ידיעות אחרונות’) ופעל נגד הנמסיס ‘ישראל היום’ בכמה מישורים”. במקביל לפעילות זו, שמולי זכה לטענת אביטל “לסיקור חיובי סדרתי חסר תקדים מ’ידיעות אחרונות’, מה שנוני מוזס קורא “פינוק”: תמונות ופרסומים מפרגנים. הצעות חוק חסרות סיכוי שזכו לכותרות שח”כים, במיוחד מהאופוזיציה, יכולים רק לפנטז עליהן”.
קשרי ליברמן – מוזס
על פי תחקיר שפרסם יואב יצחק באתר ‘News1’, אביגדור ליברמן זכה לכיסוי אוהד מאתר החדשות ברוסית ‘יזרוס’, אשר בין מנהליו לבין מפלגת ישראל ביתנו התקיימו לכאורה קשרים שכללו תשלומי כספים, כולל מגורמים שקיבלו כספים קואליציוניים מהמפלגה. עם פרוץ החקירה בפרשת ישראל ביתנו, מקורבו של ליברמן ומי שהיה בעל השליטה באתר מיכאל פלקוב עזב ככל הנראה את הארץ, ובעל שליטה אחר, אלכס גולדשטיין, נעצר ומיד עם שחרורו מכר את יזרוס לקבוצת ארנון מוזס. על פי התחקיר של יצחק, הארכיון של יזרוס, שכלל ראיות שהיו עלולות לכאורה להפליל את ליברמן, נמחק כליל, וגם עדות גולדשטיין בביהמ”ש נעלמה לכאורה באופן מסתורי. ליברמן עצמו טרם נחקר בפרשה.
מאכיפה בררנית לרדיפה פוליטית
באף אחת מהפרשות המוזכרות לעיל לא זכינו לחזות בפסטיבל תקשורתי, פאנלים חמורי סבר באופני הטלוויזיה, מצעדי נחקרים ועצורים וכותרות זועקות על שחיתות, למרות שהיחסים בין גופי תקשורת לפוליטיקאים שנחשפו בהן חמורים לא פחות מאלה שבגינם הוגש כתב אישום נגד ראש ממשלה, כולל קידום של אינטרסים אישיים ועברות לכאורה על החוק. נהפוך הוא, כל המוזכרים לעיל נהנו מחסינות תקשורתית כמעט מוחלטת, בזמן שמקהלות הפרשנים תקפו בחדווה אדם אחד בלבד.
אם אכן קיים עדיין בישראל עקרון השוויון בפני החוק, הרי שהיה צורך לפחות לבדוק לעומק חשדות כה כבדים, במיוחד כאשר על בסיס חשדות דומים ואף פחותים מנהלים חקירה יקרה במשך שנים נגד נתניהו, ולמעשה משתקים בשמה את כל המערכת הפוליטית בישראל. במקום זאת, מתנהל כאן עולם הפוך בו נראה כי ישנם נבחרי ציבור שווים ושווים פחות, אשמתך או חפותך נקבעת רק על פי עמדתך הפוליטית ושלטון חוק אמיתי הוא לא יותר מהמלצה. יחד עם קריאה בכתבי האישום בתיקי 2000 ו- 4000 , עולה תמונה קשה ומטרידה של אכיפה בררנית ממניעים פוליטיים ברורים, עד כדי כך שאין דרך להימנע מהמסקנה הקשה שמערכת אכיפת החוק השתמשה בכוחה כדי לרדוף את נתניהו ולא כדי לאכוף את החוק.
[/et_pb_toggle][et_pb_toggle title="כשלי המשטרה והפרקליטות" _builder_version="4.5.1" _module_preset="default"]
הרוחות עדיין סוערות לאחר הודעתו אמש (חמישי) של היועמ”ש מנדלבליט על הגשת כתבי אישום נגד ראש הממשלה נתניהו בעברות הפרת אמונים ושוחד, ונאום התגובה של ראש הממשלה מיד לאחר מכן בו טען כי מדובר ב”הפיכה שלטונית” וקרא “לחקור את החוקרים”. הפלונטר הפוליטי והמשפטי צפוי להמשך עוד חודשים ארוכים, אך כדי להבין איך הגענו עד הלום יש לחזור לכמה נקודות מפתח בתהליך החקירות, תהליך שלו חלק גדול במשבר בו המדינה כולה נמצאת והיה מלא בכשלים ובהתנהלות בעייתית של גורמי החקירה והאכיפה.
פרשת ריטמן
אחת הפרשות החמורות והסבוכות שהתחוללו בצמרת המשטרה בשנים האחרונות, שהחלה בשנת 2015 עם תלונות שהוגשו נגד מפקד יחידת להב 433 דאז ניצב רוני ריטמן על אי-סדרים בהתנהלותו ועל אירוע בו על פי החשד הטריד מינית קצינה ששירתה תחתיו, ובעצמה הפכה יעד לחקירת מח”ש תמוהה ביחד עם מפקדה תנ”צ גיא ניר שלמעשה שיבשה את חקירת ריטמן. החקירה נגדו נסגרה בסופו של דבר והמפכ”ל רוני אלשיך העניק לו גיבוי מלא, אך בעקבות הוראת בג”ץ נאלץ ריטמן לפרוש לבסוף.
במהלך הפרשה העלה ריטמן טענה לפיה גורמים בסביבת ראש הממשלה שלחו חוקרים פרטיים כדי לעקוב אחריו, בשל תפקידו המרכזי בחקירות ראש הממשלה. גם טענה זו הופרכה לאחר חקירה בה קבע ראש חטיבת המודיעין של המשטרה, תת-ניצב קובי זריהן, כי אין קשר בין החוקרים הפרטיים להתחקות לכאורה אחר חוקרי נתניהו. בנוגע לטענות לקשרים שהשמיע אלשיך על הקשר בין מעצר החוקרים הפרטיים לבין ניסיונות לעקוב אחרי חוקרי ראש הממשלה, הדגיש תנ”צ זריהן כי “למעשה בין המידע שאליו התייחס מפכ”ל המשטרה לבין החקירה המתוארת אין כל קשר: אירוע אחר, ממועד אחר”.
פרשות אלשיך
מי שעמד בראש משטרת ישראל לאורך תקופת חקירות נתניהו היה כאמור רוני אלשיך, שעל מעלליו באותה העת כתבנו כאן בהרחבה מספר רב של פעמים. אחת התופעות הבולטות בכהונת אלשיך הייתה קשריו המפוקפקים עם עיתונאים, שבאופן פלאי דיווחו על פרטים מחקירות ראש הממשלה מיד לאחר שנפגשו עם אלשיך. כפי שחשף גלעד צוויק ב’מידה’ לפי כשנתיים, לאחר פגישה בין המפכ”ל לשעבר לאיש ערוץ 10 דורון הרמן בחודש יוני 2016, פרסם האחרון בתוך מספר ימים שלוש כתבות שעסקו בפרשת ההטרדה המינית בה היה חשוד ניצב רוני ריטמן ובהן ציטט גורמים במשטרה הטוענים כי מדובר ב”ניסיון לטרפד את החקירה”.
בנוסף חשפנו כי אלשיך נפגש במהלך כהונתו לא פחות משבע פעמים עם אילנה דיין, כהכנה לראיון ששודר בחודש פברואר 2018 בתכנית ‘עובדה’ ובשיאה של הסערה הציבורית סביב תפקוד המשטרה בחקירות. בעקבות הראיון התקיים דיון מיוחד בוועדת הפנים של הכנסת, שביקשה לבדוק האם המפכ”ל הדליף לתקשורת מידע חסוי מחקירות ראש הממשלה, ובמהלכו עזב אלשיך את החדר לכמה דקות, בדיוק בזמן שהתפרסמה ההדלפה על מעצר אלי קמיר וניר חפץ.
עיתונאי אחר שהפך עורו לאחר פגישה עם אלשיך היה אמנון אברמוביץ’. ובעקבות פגישה שנערכה בין השניים ב-31 באוגוסט 2017, חל מהפך דרמטי בגישתו של אברמוביץ’ כלפי המפכ”ל שהפך לפתע לשומר הסף החשוב ביותר של שלטון החוק. יממה לאחר הפגישה, אותו אברמוביץ’ שעד אז ביקר בחריפות את אלשיך, חלק לפתע שבחים על פועלו של המפכ”ל, ובעיקר על חלקו המרכזי בחקירות ראש הממשלה שם לדבריו “רוני אלשיך עשה עבודה מעולה”.
במקרה אחר, אישרה משטרת ישראל לבקשת ‘מידה’ כי אלשיך נפגש במהלך שנת 2018 עם העיתונאים רביב דרוקר וברוך קרא, מי שעמדו מאחורי פרסום תחקיר מקיף בנושא ‘תיק 4000’. הפגישה בין אלשיך לדרוקר נערכה ב-15 בנובמבר, כעשרה ימים לפני שידור תכנית ‘המקור’, וכשבועיים לפני פרסום המלצות המשטרה בתיק 4000.
הדלפות מגמתיות
כמעט לאורך כל תקופת חקירות נתניהו, ליוותה את פעולות המשטרה והפרקליטות מכת הדלפות בלתי-נגמרת, כאשר כמעט בכל יום מהדורת החדשות נפתחה בציטוט מפי “מקור בכיר המקורב לחקירה” או “פרסום ראשון” מגורמים עלומים.
על פי סעיף 117א’ של חוק העונשין, דינו של עובד ציבור שמסר ידיעה שהגיעה אליו בתוקף תפקידו לאדם שאינו מוסמך לקבלה הוא מאסר בן שלוש שנים. דו”ח מבקר המדינה לשנת 2018 התריע על ליקויים חמורים בפרסום של פרטים אסורים בתקשורת, פגיעה בחקירות ובצנעת הפרט, וקבע כי רבות מן ההדלפות המתפרסמות בכלי התקשורת הגיעו בפירוש מתוך המשטרה והפרקליטות.
אך למרות כל זאת היועמ”ש מנדלבליט דחה כל בקשה לבדיקת ההדלפות ואף קבע כי הדלפות הן “מעקרונות הבסיס לקיומו של משטר דמוקרטי”, ואיתור המדליפים אף “עלול לפגוע בחקירה”. אלא אם כמובן מדובר בהדלפה שעשויה לסייע לראש הממשלה, אז כמובן מיהרו במשרד המשפטים לבקש צו שיאסור את הפרסום. גם הצעתו של שר המשפטים אמיר אוחנה לבצע בדיקות פוליגרף לאנשי הפרקליטות בעניין ההדלפות נדחו על הסף על ידי האנשים שאין להם מה להסתיר.
פרשות ליאת בן ארי
אם כבר מדברים על הפרקליטות, חייבים להזכיר את ליאת בן ארי, הפרקליטה שליוותה את חקירות נתניהו והחליטה שבמקום לנכוח בשימוע שעליו היא אחראית החליטה שלא לוותר על חופש באפריקה עם משפחתה. מדובר היה בשיאו של הפרויקט אותו הובילה במשך כמה שנים, אך דווקא אז היא הפגינה זלזול תהומי בזכויותיו של ראש הממשלה להשמיע את הגנתו בפניה, ולמעשה חיזקה את טענתו למשחק מכור.
שמה של ליאת בן ארי נקשר גם לכמה פרשות אחרות, ובראשה פרשת המכרז התפור שהתפוצצה ברעש גדול בחודש יוני האחרון, אז הוקפא המכרז לתפקיד המשנה לפרקליט המדינה בעקבות מכתב אנונימי שנשלח לנציבות שירות המדינה. במכתב נטען שהוועדה בנציבות, שהתכנסה כדי לבחור את המועמד לתפקיד, היא “מחטף לקידום ליאת בן ארי”. לדברי הכותבים בן ארי היא “המועמדת המועדפת על פרקליט המדינה שי ניצן” (שהיה חלק מוועדת המכרז) בשל “הקו התקיף שנקטה בתיקי ראש הממשלה”.
לפני כחודשיים, בזמן שוועדת המינויים דנה בתוצאות המכרז, פנתה מנכ”לית משרד המשפטים סיגל יעקבי לנציבות שירות המדינה והודיעה כי המשרד מבקש לדחות את המכרז עד לבחינתו המעמיקה. שי ניצן, המשמש כאמור גם אחד החברים בוועדה, התנגד למהלך והדיון חודש לאחר התערבות היועמ”ש ואיומי שביתה מצד בכירים במשרד, ובסופו בן ארי מונתה לתפקיד הבכיר. בתגובה כתבה מנכ”לית המשרד מכתב חריף לפרקליט המדינה ובו טענה כי החלטת נציבות שירות המדינה לאשר את קיום המכרז “אינה עונה על כל השאלות שעורר התהליך” אשר “חלקן לא נידונו באופן מספק”.
פרשת המייל של שי ניצן
בשבוע שעבר חשף קלמן ליבסקינד ב’מעריב’ הודעת דואר אלקטרוני ששלח פרקליט המדינה שי ניצן לבכירים במערכת המשפט, ובה עדכן אותם על סוגיות בהן נמצאת הפרקליטות תחת ביקורת בתקופה האחרונה, בעיקר בהקשר של תיקי ראש הממשלה, וביקש מהם להתגייס לטובת הפרקליטות ואנשיה בראיונות בתקשורת. ניצן אף צירף מסמכים וקישורים לחומרים משפטיים שעשויים לדעתו סייע להם בכך. בין המכותבים היו שופט בית המשפט העליון עוזי פוגלמן וכן כמה שופטים בבית המשפט המחוזי, בהם גם מי שעשויים לעסוק בהמשך בתיקי ראש הממשלה אם יוגש נגדו כתב אישום. מכותבת נוספת הייתה נשיאת העליון לשעבר דורית בייניש, שיום לאחר קבלת המכתב תקפה במילים קשות את שר המשפטים אמיר אוחנה בעקבות ביקורתו על התנהלות הפרקליטות.
במסמך המדובר כתב שי ניצן על פגישה שקיים ביום ראשון קיימתי פגישה “עם כמה מנהלים לשעבר”, ובה התייעץ עימם “בנושא המתקפות התקשורתיות על הפרקליטות, שרבו לצערנו לאחרונה, תוך שביקשתי מכל מי שמוכן להסכים לכך להופיע בתקשורת כאשר עולה הנושא”. עוד הוסיף ניצן כי “בהמשך להצעות שעלו בישיבה, בכוונתנו להעביר אליכם מידע רלוונטי בזמן אמת, הרלוונטי לדיון הציבורי על הפרקליטות. עשינו זאת בעבר מעת לעת, אך בכוונתנו לעשות זאת בתדירות גבוהה יותר”. למכתב צורפו כמה מסמכים, בהם החלטת היועמ”ש בעניין רות דוד ומכתב מאת היועמ”ש הדוחה את בקשת פרקליטי נתניהו לפתוח בחקירת ההדלפות מתיקי החקירה.
בעקבות הסערה שהתעוררה, פנתה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לניצן וביקשה ממנו ש”לא לפנות לשופטים מכהנים בנוגע למאבק במתקפות על הפרקליטות”. בהודעה שפרסמה דוברות הרשות השופטת נכתב כי ניצן טען כי “מדובר בתקלה והשופטים המכהנים יוסרו מרשימת התפוצה”.
פרשת חקירות עדי המדינה
בחודשים האחרונים נחשפו מספר דיווחים על מעשים פסולים לכאורה שעשו חוקרי המשטרה במאמצם להרשיע את ראש הממשלה נתניהו. כך למשל דיווח עמית סגל בחודש ספטמבר ציטוטים מתוך חקירתו של שאול אלוביץ’ בתיק 4000 מהם עולים כי המשטרה ניסתה להשתמש בבנו כדי ללחוץ עליו להחליף עורך דין, וכמו כן השתילה מכשירי האזנה בחדר שאמור לשמש להתייעצות בין פרקליטים ללקוחות.
בנוסף, ציטוטים מחקירתו של ארי הרו נשמע החוקר כורש ברנור מנסה לשכנע את הרו למסור הודאה, למרות שלטענתו הוא לא יודע דבר. כך למשל אומר החוקר כי “אתה צריך לתת משהו כדי שנחתום איתך הסכם”, וארו משיב לו: “”אז תגיד מה אתה רוצה שאני אגיד ואני אגיד”. בהמשיך מסביר החוקר: “יש לך משהו להגיד נגד אחרים? תגיד לי עכשיו רשימה. אני צריך ממך רשימה של דברים. סחורה, זה כמו שוק. אתה נותן – אני מחזיר”, והרו משיב: “אני באמת לא יודע”.
לפני כשבועיים חשף שוב סגל תמלילים מחקירת ניר חפץ שהעלו שוב שאלות קשות לגבי אמינות גרסתו של חפץ וכמו כן לגבי ההתנהלות הבעייתית של גורמי החקירה והאכיפה. על פי הפרסום, המשטרה הפעילה ”לחצים מיוחדים” על מנת לגרום לחפץ לחתום על הסכם עד המדינה, וכחלק מהמאמצים זימנה לחקירה “אדם נוסף שאינו קשור כלל לתיק”. במהלך חקירתו נשאל אותו אדם “שאלות לא רלוונטיות” במטרה ללחוץ על חפץ להפוך לעד מדינה. צו איסור הפרסום שהוטל על הפרשה צומצם רק שלשום, אז הותר לחשוף כי העדה “נשאלה שאלות חודרניות ביחס לטיב הקרבה והיחסים בינה לבין חפץ”.
פרשת מני נפתלי
עוד פרשה סבוכה שכוללת בתוכה התנהלות בעייתית של גורמי החקירה והאכיפה, סביב עד מרכזי נגד נתניהו ומשפחתו. בקצרה נסכם כי אב הבית בבית ראש הממשלה לשעבר היה עד מרכזי בתיק נגד שרה נתניהו, בו נבדק החשד האם הזמינה שלא כדין מזון מספקים חיצוניים במאות אלפי שקלים. בספטמבר 2017 הודיעה פרקליטות מחוז ירושלים כי נפתלי נהנה מחסינות מפני הפללה עצמית בתיק המעונות, החלטה שהתקבלה בהליך בזק של שבועיים ימים – ערב הבחירות לכנסת ולאחר השתהות ארוכה בטיפול בנושא.
לאחר מכן הגיש נפתלי תביעת דיבה נגד אישים בסביבת נתניהו, שהסתבכה גם היא לאחר שבדצמבר 2017 הגיש היועמ”ש מנדלבליט בקשה דחופה לעיכוב הליכים כי בתיק הדיבה נחשפים מסמכים שונים והדבר עלול לפגוע בחקירה המתנהלת נגד אחד הנתבעים, עזרא סיידוף, ונגד שרה נתניהו, סביב עדויות סותרות לכאורה שמסר נפתלי עצמו, ולאחר שבמשך שנים דיבר חופשי בתקשורת אך לפתע היה חשוב ליועמ”ש לשמור על ניקיון החקירה.
שמו של נפתלי עלה שוב לכותרות לאחרונה לאחר פרסום עדותה של סבטלנה גורודצקי שהתלוננה על הטרדה מינית מצד נפתלי, ובחקירתה הופעל עליה לחץ לחזור בה מהגשת התלונה ובין השאר אמר לה אחד החוקרים כי “נתניהו לא יהיה יותר ראש ממשלה, ולכן אין לך מה לדאוג”. בעבר טענה פרקליטתה של גורודצקי בראיון ל’מידה’ כי “המשטרה זיהמה את החקירה נגד מני נפתלי כדי להצליח בתיק שרה נתניהו”.
פרשת הטלפון של יועצי רה”מ
עוד פרשה שצצה בשבועות האחרונים, סביב הדיווחים על חקירות יועצי ראש הממשלה והחרמת הטלפונים שלהם במסגרת חקירת הטרדת עד המדינה שלמה פילבר, ובעקבות תלונה שהגיש יונתן אוריך ליועמ”ש בבקשה לבדוק את התנהלות החוקרים.
לאחר דיון מרתוני בבית משפט השלום בתל-אביב בבקשת המשטרה לעיין בחומרים אשר נמצאים בטלפונים, הצביע השופט עלאא מסארווה על רשימה ארוכה של פגמים, ביניהם “חיפוש ותפיסה של מכשירי הטלפון מבלי שקדמה לכך בקשה לבית המשפט להוצאת צו שיפוטי”, הזמן הרב שחלף בין המועד שבו עלה שמם של החשודים כמעורבים לבין מועד חקירתם, הדרישה מאחד החשודים שהתייצב לחקירתו ללא טלפון לחזור על עקבותיו בליווי שוטר, העובדה שלא הוסבר לנחקרים כי זכותם להתנגד לחיפוש ואופן החיפוש שנעשה בטלפונים. כל העובדות האלה מלמדות, כך כתב השופט, כי למשטרה הייתה “תכנית חקירה שכוונה מראש לחדירה למכשיר הטלפון מבלי צו שיפוטי”.
למרות מסכת הפגמים הזו, השופט אישר לבסוף את השימוש בחומרים, כפי שנקבע שוב השבוע בערעור בבית המשפט המחוזי, החלטה שמדגישה את המצב האבסורדי בו מתנהלת משטרת ישראל, אשר מצד אחד מחזיקה בסמכויות כמעט בלתי-מוגבלות אך מצד שני מתנהלת ללא פיקוח או מגבלה.
אכיפה בררנית ותיקים תקדימיים
בכתבה של חדשות 12 מראשית השנה, רגע לפני ההחלטה על פרסום כתב החשדות נגד נתניהו, תואר תהליך קבלת ההחלטות של מנדלבליט בחקירות ראש הממשלה. בכתבה צוטט היועמ”ש כמי שאמר למקורביו כי כאשר נכנס לתפקידו בפברואר 2016, “זרקו עלינו מבקר המדינה והמשטרה בליל של נושאים, שאריות של ביבי טורס ופרשת המעונות, כל מיני קצוות של זוטות כאלה, דברים שנראים על גבול הרכילות”. לדברי מנדלבליט אז, “אם לא היה מדובר בראש הממשלה לא היו עושים כלום”, אך בכל זאת הוא החליט שצריך לבדוק.
זו נקודה שחשוב להדגיש מפני שהיא מהווה הן את הבסיס לפתיחת מחול השדים המשפטי שמתרחש פה במשך כמה שנים, ודוגמה לדפוס ההתנהלות הפסול של “שומרי הסף” למיניהם באכיפה בררנית מובהקת וכאשר שלל חשדות חמורים לא פחות נגד אישים אחרים כלל לא נחקרו או נבדקו. על פי הודאתו של היועמ”ש עצמו, החקירה התנהלה במשך קרוב לשנה על סמך שמועות ורכילויות בלבד, והגיעה למבוי סתם ללא שום מידע מבוסס. בכל הזמן הזה המשטרה למעשה לא חקרה שום עבירה אלא רק חיפשה רמזים לעבירות וירתה לכל הכיוונים בתקווה שמשהו יפגע, תוך השקעת משאבים אדירים, גיוס התקשורת ופגיעה במוניטין המקצועי והאישי של החשודים. שי ניצן אף הודה בכך כאשר סיפר בראיון ל’מקור ראשון’ כי הקביעה לפיה סיקור חיובי יכול להיחשב כשוחד היא “תקדים משפטי”.
כאשר מחברים את רצף הפרשות והשערוריות האלה הקשורות כולן לחקירות הרגישות ביותר שלהן השלכות הרות-גורל, אין מנוס מלחוש כי לא רק שהחקירות עצמן נוהלו בדרכים לא כשרות לכאורה, אלא שהמטרה כבר סומנה מתחילתן ולכן כל האמצעים היו כשרים להשגתה. כאשר מערכת המשפט שאמונה על שמירת החוק דורסת בגסות ערכי יסוד דמוקרטיים כמו הזכות להליך הוגן, שוויון בפני החוק וחזקת החפות, ועושה זאת ממניעים אישיים ופוליטיים מובהקים, כל אזרח במדינה צריך להיות מוטרד ללא קשר לעמדתו האישית.
כתבי האישום נגד ראש הממשלה נתניהו צפויים עוד להתברר במערכה משפטית ארוכה, אך כבר עתה ברור כי הדרך אליהם הייתה רצופה כשלים וחשדות להתנהלות בעייתית מאוד מצד החוקרים והפרקליטים, שמתבטאת גם באמון הציבור הקורס במוסדות אכיפת החוק. אותם “שומרי סף” שדורשים התנהלות ללא רבב מנבחרי הציבור, לא עמדו בהן בעצמן ולעתים הפרו אותן ברגל גסה, עובדה שמטילה צל כבד על כתב האישום ועל ההליך המשפטי כולו, ומחזקת עוד יותר הקריאה “לחקור את החוקרים”.
האישומים בתיקי 2000 ו-4000"
האישומים בתיקי 2000 ו-4000
ההחלטה התקדימית להאשים נגד נתניהו בקבלת סיקור אוהד בזמן שפרשות רבות דומות כלל לא נחקרו מחזקת את התחושה הבלתי- נמנעת של רדיפה פוליטית
בשנים האחרונות נשמעה פעמים רבות טענת האכיפה הבררנית בנוגע לחקירות נתניהו, אשר נחקר בחשדות שונים בעוד חשדות לעברות דומות שעלו לגבי אישי ציבור אחרים מעולם לא נבדקו. טענה זו הפכה כה רווחת בציבור עד שבסקר סקר מקיף שפורסם ב’גלובס’ לפני כשבועיים, רוב כמעט מוחלט של הנשאלים השיבו כי הם סבורים שהמערכת המשפט נוקטת באכיפה בררנית, שכעת לאחר הגשת כתבי האישום נגד ראש הממשלה ולאור חולשת הראיות מקבלת משמעות דרמטית.
גם לאחר הררי המילים שנשפכו בכתב האישום שהוגש נגד ראש הממשלה נתניהו, לא עולה מהן בדל של ראיה לקיום עסקה כלשהיא ב’תיק 4000′, או לידיעתו של ראש הממשלה ושר התקשורת על אחת כזו, אם הייתה אי פעם. שוב ושוב חוזרים לאורך הקטע הרלוונטי בכתב האישום ביטויים כמו “הבינו הנאשמים”, “התחדדה אצל אלוביץ’ ההבנה” או “ציפייתו של אלוביץ'” – תיאורים מעורפלים וכלליים שהמרחק ביניהם לבין ראיה חותכת הדרושה עבור אישום פלילי הוא כבין שמים לארץ. לכך אפשר להוסיף את המשפט הבלתי-נשכח מעדותו של שלמה פילבר בו טען כי נתניהו “הראה לי עם היד איזו תנועה של הורדת מחירים”. כל אלו צורפו להם יחדיו כדי לתפור אישום תקדימי בקבלה של “סיקור אוהד”, אשר לגביו אפילו פרקליט המדינה שי ניצן הודה כי הקביעה לפיה סיקור חיובי יכול להיחשב כשוחד היא “תקדים משפטי”.
כתב האישום בתיק 2000 תמוה במיוחד, כי במקרה הזה מוסכם שנתניהו היתל במוזס כי חשש מפניו, ולכן ה”סיקור האוהד” היה חלק מתמרון שמעולם לאההיה אמור להפוך לעסקה, ובוודאי שלא יכול לעמוד בפני עצמו. ההתעלמות ממהות האירוע וההתעקשות להאשים גם כאן את נתניהו בעבירה התקדימית הזו היא כה בלתי-נתפסת, עד שאין דרך להסביר אותה שלא במסגרת רדיפה פוליטית. המשענת הרצוצה עליה מבוססים האישומים בתיק 4000 וההתעלמות ממהות הסיפור בתיק 2000, מהוות פגיעה אנושה של מערכת אכיפת החוק כלפי שלטון החוק וכלפי הדמוקרטיה, וזאת ההזדמנות להעלות את האירועים המרכזיים שעלו בהקשר הזה, על מנת להדגים את עצמת האכיפה הבררנית, שהפכה לממשית ולרשמית.
חוק ‘ישראל היום’
על פי אמות המידה שנתפרו לנתניהו בהאשמות השוחד, הרי שמקדמי חוק ‘ישראל היום’ היו בוודאי צריכים להיחקר בחשד לעסקת שוחד. אם חוק ‘ישראל היום’ אכן היה עובר בכנסת, הרווחים הפוטנציאליים ל’ידיעות אחרונות’ מהפגיעה במתחרהו העיקרי היו אדירים, ובנוסף מאות אלפי אזרחים היו נפגעים כי היה נמנע מהם עיתון ללא תשלום, ושוק הבעת הדעות הפוליטי היה נהרס.
במאמר מאוקטובר 2018 ריכזתי את עיקרי הממצאים בעניין זה, כולל השינוי בסיקור של חלק ממקדמי החוק והודאתה של שרת המשפטים דאז ציפי לבני על שיחותיה עם מוזס והשימוש בחוות דעת משפטית מטעמו לקידום החוק. המסקנה היא ברורה: על פי הנורמות של כתבי האישום נגד נתניהו, הייתה חייבת להיפתח לאירוע הזה חקירה מקיפה של עשרות נבחרי ציבור ועוזריהם. בנוסף, חשוב לזכור כי בעוד שנתניהו לא נתן דבר ולא התכוון לתת דבר למוזס, חוק ‘ישראל היום’ עבר בקריאה טרומית בכנסת, ורק פיזור הכנסת בסתיו 2015 מנע את המשך קידומו.
פגישות איתן כבל ומוזס
מה שהוליד למעשה את חוק ‘ישראל היום’ היה הקשר ההדוק בין מי שהיה אז חבר הכנסת מטעם מפלגת העבודה איתן כבל ומו”ל ‘ידיעות’ נוני מוזס, בתמורה, לכאורה, לסיקור חיובי לכבל בעיתון. מתוך תמלילי החקירות שנחשפו ב’גלובס’ עולה כי איתן כבל התלונן בפני ראשי ‘ידיעות’ על כך שהוא אינו זוכה לסיקור מספיק בעיתון, ובין השאר עלה באותן שיחות גם הרעיון לחוק שיגביל את תפוצת המתחרה הגדול והיה אמור להבטיח למוזס רווחים כספיים אדירים. שימו לב למשל לחילופי הדברים המדהימים האלה מתוך חקירתו של עורך ‘ידיעות’ רון ירון:
חוקר: “האם נושא חוק ‘ישראל היום’ עלה במפגש הזה בנוכחות נוני מוזס?”
רון ירון: “כן, אני מניח שכן, כי כפי שאמרתי, זה היה נושא שמאוד בער בנו באותה תקופה”.
חוקר: “אז כמה פעמים נפגשת עם כבל?”
ירון: “בתקופה ההיא? בתקופה ההיא לדעתי פעם אחת, אחרי זה נפגשתי איתו עוד איזה פעמיים שלוש מאז”.
חוקר: “ואז דובר גם איך אפשר להעביר אותו?”
ירון: “לא. לא. ממש לא. מה שדובר זה על המהות שלו, קודם כל. על המהות שלו”.
חוקר: “אתה גם נפגשת”.
ירון: “נכון. אמרתי לך. לא רק עם כבל. אני יודע שהוא נפגש עם כבל לקראת החוק. הוא, אתה יודע, הוא היה צריך לאסוף DATA, לאסוף מידע על איך פועל עיתון”.
בהמשך, הנושא עולה גם בחקירותיהם של מוזס וכבל שמאשרים לכאורה את הקנוניה לקדם חוק שיטיב עם שניהם ויפגע במתחרים, אך למרות זאת התיק נגד כבל נסגר מחוסר ראיות.
חוקר: “אז אני אומר לך שבשיחה הזו – וזה מה שגם חבר הכנסת כבל מאשר – עלה נושא תקיפת ההתמודדות עם התופעה באמצעות חקיקה, ודובר כבר מהות. החוק הזה בקווים כלליים צריך להיראות. מה אבני-היסוד”.
נוני מוזס: “אני חוזר ואומר, כמעט בכל פגישה, עם כל חבר כנסת, עם כל חבר כנסת או שר, הנושא של ‘ישראל היום’, של לקיחת כסף עבור ‘ישראל היום’, או לטפל בתופעה בדרך אחרת, עלה. ואם אתה אומר לי, ואני לא זוכר את זה, בשיחה הזאת גם דובר האם נכון לעשות חוק, האם נכון לפעול בדרך אחרת? יכול להיות… הקטע של לקיחת כסף עבור העיתון עלה בכל שיחה שאנחנו… אני, רון, אנשים אחרים בעיתון, היו נפגשים עם כל נבחר ציבור”.
קשרי ‘יש עתיד’ ו’ידיעות אחרונות’
לפני שנה בדיוק חשפה אילה חסון בערוץ 10 אילה חסון כי יו”ר ‘יש עתיד’ נהג לערוך פגישות תכופות וחשאיות עם מו”ל ‘ידיעות’ מוזס בזמן כהונתו כשר האוצר, שהתנהלו בסודיות בביתו של איש עסקים ונעלמו איכשהו מלוחות הזמנים שחשף לפיד בפומבי. מה התרחש באותן שיחות שהיה כל כך חשוב ללפיד להסתיר, ומדוע פגישות אלה הוגדרו על ידו כשגרתיות (למרות שניסה להסתיר אותן) לעומת המפגשים “הבלתי נסלחים” לדבריו בין מוזס לנתניהו? פגישות אלה היו רק חלק אחד מהקשרים הסבוכים בין מפלגתו של לפיד לעיתונו של מוזס, בו כזכור היה מועסק לפיד במשך שנים ארוכות טרם כניסתן לפוליטיקה.
כך למשל, בחודש אוגוסט 2013 דיווח אתר ‘וואלה’ כי שני שרים ממפלגת ‘יש עתיד’ – מאיר כהן ושי פירון – יזמו הסכמים לפיהם המשרד עליו היו ממונים פרסם במאות אלפי שקלים ב’ידיעות אחרונות. במקרה של שר הרווחה כהן הדבר אף נעשה ללא מכרז. באוקטובר 2014 פרסם אתר ‘העין השביעית’ כי משרד המדע בראשות יעקב פרי מ’יש עתיד’ השקיע סכומי עתק עבור פרסום באתר ynet מקבוצת ‘ידיעות אחרונות’. לפי הדיווח, עלות שיתוף הפעולה בין ynet למשרד המדע הייתה 1.3 מיליון שקל. במשרד הממשלתי סירבו לחשוף את פרטי ההסכם שנערך בחודש דצמבר 2013 במשך חודשים ארוכים בטענה ל”סודיות מסחרית”.
בנוסף, בראשית 2017 חשף יועץ התקשורת ליאור חורב כי בכירים ב’ידיעות אחרונות’ היו מעורבים בתיאום בין מפלגת ‘יש עתיד’ למחנה הציוני במהלך הבחירות ב-2015. על פי חורב, גורמים במחנה הציוני קיבלו הנחיה מ’ידיעות אחרונות’ שלא לתקוף את ‘יש עתיד’ במסגרת הקמפיין, אחרת לא יקבלו סיקור אוהד בעיתון. טענותיו של חורב לא הוכחשו ומרמזות שוב על ההגנה לה זכה לפיד מ’ידיעות’ אך כמו שאר הקשרים המפוקפקים בין העיתון למפלגה, מעולם לא נחקרו.
קשרי איציק שמולי ו’ידיעות אחרונות’
בחודש פברואר השנה אמר רביב דרוקר בחדשות 13 כי ח”כ שמולי “נתמך מאוד ב’ידיעות אחרונות’ באיזושהי עסקה שהוא עשה…הם מקדמים כל יוזמה שלו והוא תומך בכל יוזמה שלהם”. מי שבדק את העניין כבר בשנת 2014 היה מבקר התקשורת של ‘מאקו’ אביב הורביץ, שמצא אז כי ח”כ שמולי הופיע עשרות פעמים מעל דפי העיתון. על פי הורביץ, בין ינואר 2014 לאוקטובר של אותה שנה זכה שמולי ללא פחות מ-52 אזכורים ב’ידיעות’, כולם היו כהגדרתו חיוביים או ניטרליים, ותמונתו הופיעה 24 פעמים
העיתונאי תומר אביטל, מייסד מיזם ‘שקוף’ לקידום שקיפות וצמצום שחיתות, תיאר ב’עין השביעית’ ב-2017 כיצד פעל שמולי עבור ‘ידיעות אחרונות’: “הוא פעל להתיר פרסום מוצרי עישון בעיתונות, התנגד לחוק שיסדיר את הפרסום הסמוי (הרווח בקבוצת ‘ידיעות אחרונות’) ופעל נגד הנמסיס ‘ישראל היום’ בכמה מישורים”. במקביל לפעילות זו, שמולי זכה לטענת אביטל “לסיקור חיובי סדרתי חסר תקדים מ’ידיעות אחרונות’, מה שנוני מוזס קורא “פינוק”: תמונות ופרסומים מפרגנים. הצעות חוק חסרות סיכוי שזכו לכותרות שח”כים, במיוחד מהאופוזיציה, יכולים רק לפנטז עליהן”.
קשרי ליברמן – מוזס
על פי תחקיר שפרסם יואב יצחק באתר ‘News1’, אביגדור ליברמן זכה לכיסוי אוהד מאתר החדשות ברוסית ‘יזרוס’, אשר בין מנהליו לבין מפלגת ישראל ביתנו התקיימו לכאורה קשרים שכללו תשלומי כספים, כולל מגורמים שקיבלו כספים קואליציוניים מהמפלגה. עם פרוץ החקירה בפרשת ישראל ביתנו, מקורבו של ליברמן ומי שהיה בעל השליטה באתר מיכאל פלקוב עזב ככל הנראה את הארץ, ובעל שליטה אחר, אלכס גולדשטיין, נעצר ומיד עם שחרורו מכר את יזרוס לקבוצת ארנון מוזס. על פי התחקיר של יצחק, הארכיון של יזרוס, שכלל ראיות שהיו עלולות לכאורה להפליל את ליברמן, נמחק כליל, וגם עדות גולדשטיין בביהמ”ש נעלמה לכאורה באופן מסתורי. ליברמן עצמו טרם נחקר בפרשה.
מאכיפה בררנית לרדיפה פוליטית
באף אחת מהפרשות המוזכרות לעיל לא זכינו לחזות בפסטיבל תקשורתי, פאנלים חמורי סבר באופני הטלוויזיה, מצעדי נחקרים ועצורים וכותרות זועקות על שחיתות, למרות שהיחסים בין גופי תקשורת לפוליטיקאים שנחשפו בהן חמורים לא פחות מאלה שבגינם הוגש כתב אישום נגד ראש ממשלה, כולל קידום של אינטרסים אישיים ועברות לכאורה על החוק. נהפוך הוא, כל המוזכרים לעיל נהנו מחסינות תקשורתית כמעט מוחלטת, בזמן שמקהלות הפרשנים תקפו בחדווה אדם אחד בלבד.
אם אכן קיים עדיין בישראל עקרון השוויון בפני החוק, הרי שהיה צורך לפחות לבדוק לעומק חשדות כה כבדים, במיוחד כאשר על בסיס חשדות דומים ואף פחותים מנהלים חקירה יקרה במשך שנים נגד נתניהו, ולמעשה משתקים בשמה את כל המערכת הפוליטית בישראל. במקום זאת, מתנהל כאן עולם הפוך בו נראה כי ישנם נבחרי ציבור שווים ושווים פחות, אשמתך או חפותך נקבעת רק על פי עמדתך הפוליטית ושלטון חוק אמיתי הוא לא יותר מהמלצה. יחד עם קריאה בכתבי האישום בתיקי 2000 ו- 4000 , עולה תמונה קשה ומטרידה של אכיפה בררנית ממניעים פוליטיים ברורים, עד כדי כך שאין דרך להימנע מהמסקנה הקשה שמערכת אכיפת החוק השתמשה בכוחה כדי לרדוף את נתניהו ולא כדי לאכוף את החוק.
חשיפת הקלטות שיחות נתניהו-מוזס בתכנית "המקור" היא כבר ה"חשיפה" המי יודע כמה מאז התפוצצו פרשיות נתניהו השונות. מטבע הדברים, ככל שהתיק עובר משלב לשלב נחשפים עוד ועוד חומרים. הבעיה הגדולה היא בדרך שבה הם נחשפים. בכל פעם אנחנו מקבלים עוד כמה קטעי תמלול, עוד הקלטה כזו או הקלטה אחרת, עוד פרט מידע על פרשיה אחת או קרע עדות על פרשיה שנייה.
ערימות של חומרים שנוגעים לפרשיות שונות, ולא מתלכדים לכלל שום תמונה ברורה. צו לצו, קו לקו, זעיר פה זעיר שם. כל בליל החומרים הזה, שאותו אנחנו מקבלים ערוך ומבושל לפי צרכיהם של גורמים אינטרסנטיים בצדדים השונים, נועד להשפיע כמובן על דעת הקהל בפרשה. לנסות לשכנע אותנו שנתניהו אשם, או להיפך, לתת חומר בידי אנשיו של ראש הממשלה כדי להוכיח את חפותו.
הבעיה היא שכאמור, מבעד לסבך העצים הזה אי אפשר לראות את צורתו של היער. אי אפשר אפילו לנסות לגבש איזו מחשבה אינטיליגנטית על חקירות ראש הממשלה, שלא לדבר על עמדה מנומקת של ממש. גם המשפטן הדגול ביותר לא יכול להבין מסבך ההדלפות האם יש ממש באישומים השונים נגד נתניהו או שאולי מדובר במסע רדיפה קטנוני ונקמני. קל וחומר כשזה מגיע למרבית הציבור, שנעדר השכלה משפטית ממשית. האדם הסביר כבר לא מבין כלום. אין לו שמץ של מושג, וכך הכל הופך לתחרות בין נרטיבים.
מכאן אלו שמאמינים שראש הממשלה זכאי, וכל הדלפה של קטע עדות או הקלטה רק מספקת להם עוד הוכחה לעמדתם. מנגד אלו שמשוכנעים שנתניהו אשם, וכל בדל הקלטה או חתיכת עדות היא עבורם רק עוד הוכחה לאשמתו. אמור לי מה דעתך על ביבי ואומר לך מה עמדתך על כל פרסום בנושא, בעבר וגם העתיד. יחי הנרטיב ולעזאזל העובדות. בתוך הסבך הזה אין שום סיכוי להצליח לגבש עמדה בלתי מוטה על ידי עמדות קדומות בנוגע לחקירות נתניהו. אם אתה חבר מפלגת "רק ביבי" אז אתה משוכנע שהכל זו רדיפה זדונית מצד הפרקליטות והמשטרה, ואם אתה חבר מפלגת "אנטי ביבי" אז אתה גם אוטומטית משוכנע שהוא אכן אשם בכל הפרשיות הללו. אין דרך אמצע, אי אפשר לגבש עמדה מושכלת, ואין גם יכולת לבחון את הדברים שלא מהפוזיציה.
וכל זה, מאוד מאוד מסוכן לאמון הציבור במערכת המשפט וליכולת לקיים במדינת ישראל שלטון חוק. זה מסוכן בגלל שכל החלטה של הפרקליטות תתנגש עם אחת מהעמדות שנוצרו כאן בחסות האנומליה של ההדלפות. שום עמדה לא תזכה לאמון, שהרי כולנו יודעים הרי מה התוצאה ה"נכונה", בלי לשים כמעט לב לכך שהידיעה הזו מתבססת על קרעים קרעים של מידע מבושל ומוטה שמגיע מגורמים אינטרסנטיים ועובר דרך כל מיני פילטרים בעייתיים. ומצד שני כמובן שאת החשדנות נגדה הפרקליטות קנתה בדין, בכמה וכמה פרשיות עגומות מאוד. תשאלו את השופטת בדימוס הילה גרסטל.
אז מה הפתרון לכל הסבך הזה? פתרון פשוט אין, אבל אולי יש מקום לשקול מעורבות של אינסטנציה שיפוטית שאיננה חלק מגופי החקירה והתביעה כבר בשלב הגשת כתב האישום. משהו כדוגמת שופט חוקר לעניינם של תיקים יחודיים כמו למשל כתב אישום נגד ראש ממשלה מכהן. העמדת החומרים לעיניה של ערכאה כזו שאיננה חלק מהמערכת, לצורך הכרעה על הגשת כתב אישום, כאשר ערכאה כזו גם תוסמך לחשוף חומרים לציבור בצורה יותר מסודרת, עשויה לפתור אולי לפחות חלק מבעיית האמון הקשה כל כך שנוצרה ושעוד עומדת לפתחנו.
מאת שלמה פיוטרקובסקי
שי ניצן אהרון ברק, רוני אלשייך ואביחי מנדלבליט
מאת הבלוג של מיכאל
שלטון החוק
שי ניצן עזר למערכת הפוליטית ולשיקום השמאל, הוא הפך לאיש פוליטי מתוך כתלי הפרקליטות ופעל תוך הפרת אמונים בפוליטיקה גרידה.
שי ניצן ומנדלבליט (מירי צחי/TPS)
שי ניצן בעצמו ובאמצעות שליחים הדליף הדלפות פליליות במשך שנים, והפך את הפרקליטות לגוף מסואב לא אמין וחסר הגינות ובעיקר שונא אזרחים מצד פוליטי מסוים. כאילו זה גוף מעולם חשוך מתקופות אפלות בהיסטוריה שתפקידו לבוא לרדות באזרחים ולדרוך ברגל גסה על זכויות אזרחים לחטט בטלפונים שלהם. ויש עוד שלל מעשים שעשה.
לפניו עלה כמטאור אהרון ברק, מינה את אשתו לשופטת בדרך מוזרה ואיש לא חושד שהיא דמות משפטית ראויה (גם אם הייתה כזו והיא לא דרך המינוי שלה לשופטת זועקת שחיתות) לאחר שמינה אותה לשופטת עוד משכורת שופט נכנסה לכיסו ישירות, כל אזרח שהיה מעז לעשות דברים מסוג זה היה נעצר ונכלא. ונתבע להשיב את הכסף לאחר פיטורי אשתו. הוא גם השתלט ומחק את ריבונות הכנסת, הפך את הכנסת לגוף בלתי רלוונטי, הפסיקה והמילה האחרונה בבג"ץ בכל דבר ועניין.
אהרון ואלישבע ברק / צלם : תמר מצפי
אהרון ואלישבע ברק / צלם : תמר מצפי
ה"משפחה" של שלטון החוק
המשטרה, במשך השנים האחרונות, כמעט כל שדרת מפקדיה באופן בלתי יאומן התפטרה או פוטרה, וחלקה הועמד לדין בגין חשד למעשי אונס ותקיפה. לא היה מדובר בנציב אחד (גם אחד או שניים זה המון), אלא במגיפה ממש, בכמעט עשרה ניצבים, ועדיין היד נטויה, יש פרשות שטרם נחקרו. זה גוף נגוע בשחיתות. שלא עובר שבוע מבלי שנשמע על אלימות וניצול כוח דרקוני מצד שוטר כזה או אחר, המשטרה מצד שני לא מסוגלת לפענח פשעים, מכת אלימות פרצה במדינה ללא תשובה הולמת. אלימות, ומעשי פשיעה כמעט כל יום, בצורה מחפירה תוך הסבת נזקים במאות מיליונים למשק.
כל אחד ואחד מסיפורי הפרישה של הניצבים הוא בהחלט לא לתפארת המשטרה
האמת היא שאלמלא הצורך במשטרה היה על המדינה לזרוק לפח את משטרת ישראל, ולאתחל מחדש את הארגון, שבמשך כל שנות קיומו הוכיח שהמילה מפוקפק היא בלשון המעטה שבהמעטות.
רוני ריטמן
"פרישת ריטמן מהמשטרה" מויקי: הפער בין עמדות המפכ"ל לראש מח"ש הוביל בנובמבר 2017 לכך שראש מח"ש, עו"ד אורי כרמל, הודיע על כוונתו לפרוש.
עתירת המתלוננת לבג"ץ.
ב-16 במאי 2016 עתרה הקצינה המתלוננת לבג"ץ נגד החלטת מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך להשיב לתפקידו את ריטמן כמפקד להב 433. בנובמבר 2017 הורה בג"ץ למפכ"ל לשקול מחדש את הצעדים נגד ריטמן מפני שהנימוקים שנתנו להימנעות מנקיטת צעדים נגדו לא תאמו את עמדת גורמי החקירה.ב-23 בינואר 2018 לאור הוראת בג"ץ, ביקש ריטמן ממפכ"ל המשטרה לפרוש מתפקידו כמפקד להב 433, אך להמשיך לשרת במשטרה. כעבור ימים אחדים הגיש תלונה על מח"ש בטענה שנרקמה קנוניה נגדו כאשר חקירת מח"ש בעניינו הייתה רשלנית ומטעה. בעקבות הוראת בג"ץ רשם המפכ"ל נזיפה בתיקו האישי של ריטמן, אך ציין באוזניו כי "מתוך הערכה ואמפתיה, ובצער – אני נאלץ לנזוף בך".
ב-3 במאי 2018 הודיע ריטמן על פרישתו מהמשטרה.
המשטרה תמיד הייתה גוף פוליטי מטעם מפא"י יש שם מנגנון פנימי שמונע הגעת קצינים בכירים לעמדת השפעת אם אינם שייכים פוליטית לצד הנכון, זו עובדה. והיא מסבירה למה נחקרי שחיתות בלעדית רק אנשים מצד אחד.
מנדבליט חלם להיות שופט, הוא בלתי ראוי ואין בו את היושר והאומץ להגיע לרמה של יועמש ראוי, הוא רועד מפחד כי כנראה עסק בהדלפות פליליות בעצמו בעבר, וכך יועמש שאמור להחליט החלטות הרות גורל, פוליטית הסב נזק בלתי הפיך למערכת, הסיבה כאמור היא עברו כפצ"ר. כדי להסתיר את העובדות מהציבור הושג צו איסור פרסום על פרטי החקירה של פרשת אשכנזי חברו ומטיבו של מנדלשליכט, כולם יודעים זאת. וזה מוסר מהציבור, כי הנזק כנראה יביא לסלוק מנדלבליט.
איך בכלל רוצים אמון ציבורי כאשר ככה נוהג איש כמו היועמש? זו התנהגות של מאפיה שעליה הוא עצמו הלין בעבר.
הטענות של כבוד השופטת חיות מופנות לכיוון הלא נכון, עליה לזכור שרק לאחרונה התגלה במקרה שפרקליט המדינה מחזיק רשימת תפוצה, לה הוא שולח מסרים, בין המכותבים שופטים מכהנים כולל שופט עליון שאמור להחליף את חיות עצמה, השופט לא הסגיר את מעשה נבלה של שי ניצן, זה במקרה התגלה.
טענותיה אלה של השופטת אינן ראויות בעצם לאמון משום שהיא מכוונת אותם לכיוון אלה שנפגעו מהמצב המסואב במוסדות שלטון החוק.
מאתר NEWS1
"כאשר מתערער אצל האזרח האמון במערכות החוק, מתערערת האפשרות להגן על זכויותיהם של פרטים בחברה, מתערער הסדר החברתי ותחושת הביטחון של הפרט נפגעת". כך מזהירה (יום ה', 5.12.19) נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, בפתיחת הכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי.
שלטון החוק לא קיים אבל כבוד השופטת עצמה חוששת מבדיקה אמתית ונדרש
צריך בדק בית יסודי, עד שיגיע, אמון הציבור בשלטון החוק ילך ויתדרדר עוד ועוד. מי שלא מוכן להקשיב לקולות, יהיה אשם בתוצאה.
רונאל פישר ועו"ד רות דוד/ צילום: ליאור מזרחי
רות דוד ושותפה רונאל פישר, שני אנשי שמאל, שילוב הרסני, שהמערכת מחפה על החלק הנוקב של מעשיהם, ומסרבת לבדוק ולחקור ברצינות את מעשיהם. ואת מי הפלילו מחד ואת מי שחררו מאידך מטעמי קנוניה פלילית.
מעל לחוק
נזכיר איך הכל התחיל…
עוד לפני כן היה זה יואב יצחק מניוז 1 שטען ששי ניצן מחזיק בכספת חומרים שעלולים לשבש את שיקול דעתו של מנדל.
האם דעתו שוב
מנדלבליט מנע פוליגרף , מפני שידע שהוא יתפס ראשון כדובר שקר
הקלטות שנמצאות בידי המשטרה והפרקליטות מעידים שיש פה עניין פלילי =רעידת אדמה לא פחות!
סרטון מוטמע
היועץ וינשטיין (שהתנגד למינוי של מנדבליט) כתב חוות דעת מאד נחרצת על מנדל.
שמירת החוק הפכה לשמירה על מנדלבליט עבריין לכאורה.
“יש פה מערכת ששומרת על אחד מחבריה ומאתרגת את היועמ”ש מנדלבליט. אין לזה שום הסבר אחר. לא ביקשתי לפרסם דברים שקשורים לעניינים אחרים ואנשים אחרים שמופיעים בחומרים, ואפילו לא לפרסם את זהות האנשים שמנדלבליט דיבר איתם, אלא רק ציטוטים שלו עצמו. גם את זה מסרבים לאשר לפרסום. הרי החקירות והענייניים המשפטיים בפרשת הרפז הסתיימו מזמן, אז מה יש להסתיר פה? וזה מראה ששומרים עליו”.
איך פרסום החומרים יכול להשפיע על תדמיתו הציבורית של מנדלבליט?
“באופן אישי, למרות שאני איש ימין וכעסתי מאוד על תפירת התיקים לנתניהו תמיד האמנתי שצריך לחכות לכל הראיות וצריך לתת אמון ביועמ”ש. אבל אחרי שקראתי את תמלילי ההקלטות שהגיעו אלי אני יכול להגיד שאיבדתי לחלוטין אמון באיש. אדם שעבר בצורה כזו על החוק לא ראוי להיות בתפקידו, ואני בטוח שאם החומרים האלה היו ידועים לציבור לפני כמה שנים מנדלבליט מעולם לא היה מתמנה לתפקיד היועץ המשפטי. תוסיף לזה את העובדה שגבי אשכנזי שהיה חלק מרכזי בפרשה ההיא מכהן כיום כחבר כנסת, ויחד עם מנדלבליט מתנגד לפרסום הפרטים. מה יקרה אם היועמ”ש יצטרך לקבל החלטה שקשורה לאשכנזי או בכלל למפלגת ‘כחול לבן’? יש פה ניגוד עניינים שזועק לשמיים”.
אילו צעדים משפטיים אתם שוקלים בעניין צו איסור הפרסום?
“רק אחרי שנקבל באמת את הצו נוכל לבחון ביחד עם עורכי הדין שלנו איך להתנהל מולו מבחינה משפטית. האבסורד הוא שאנחנו עדיין מחכים לקבל אותו ואני בכלל עוד לא יודע מה כתוב בצו. יתכן גם שנשקול להצטרף לערעור של חדשות 13 בעניין. מעבר להשלכות פוליטיות או משפטיות שיכולות להיות לפרסום הדברים, קודם כל אנחנו דורשים לקבל הסברים על ההסתרה הזאת. יש פה עננים כבדים מאוד על דמות מרכזית במערכת והציבור חייב לדעת מה קורה”.
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה:
“צווי איסור הפרסום בפרשה הוצאו בשעתו תוך כדי השתלשלות החקירה וגם אחריה ע”י בתי המשפט השונים. צו איסור הפרסום שבתוקף כרגע אוסר לפרסם את כלל השיחות (שמע ותמלילים) שנאספו בהליכי הביקורת והחקירה, ללא מגבלת זמן בכפוף לפרסומים שהותרו בהחלטות קודמות. עתירה לביטול הצו נדחתה, וכרגע תלוי ועומד ערעור בעניין בבית המשפט העליון. ובאשר לטענות האישיות כלפי מר מנדלבליט – די אם נפנה לקביעת ועדת האיתור לתפקיד היועמ”ש וכן לקביעת הרכב של חמישה שופטי בג”צ פה אחד בעתירות השונות נגד מינויו לתפקיד היועמ”ש, כי לא דבק רבב במעשיו”.
1997 פרשת בר-און-חברון
1999 פרשת עמדי
2011 פרשת ביביטורס
2015 פרשת רהיטי הגן
2015 פרשת החשמלאי
2015 פרשת הארוחות
2015 פרשת המטפלת הסיעודית
2016 פרשת ארנו מימרן
2016 פרשת אודליה כרמון
2016 פרשת הצוללות 3000
2016 תיק 1000
2016תיק 2000
2017 תיק 4000

- החשד: איש סודו של ראש הממשלה, ניר חפץ, הציע לשופטת הילה גרסטל למנותה לתפקיד היועצת המשפטית לממשלה תמורת סגירת חקירת תיק המעונות נגד שרה נתניהו. לפי המשטרה, חפץ נפגש ב-2015 עם היועץ אסטרטגי אלי קמיר המקורב לגרסטל, שכיהנה אז כנציבת הביקורת על הפרקליטות ונחשבה למועמדת מובילה לתפקיד.
- המשטרה: "נעשתה פנייה לעובדת ציבור בכירה בהצעה לסייע לקדם את מינויה למשרת היועמ"ש, ובכך להטות את הליך הבחירה לטובת המועמדת, לכאורה בתמורה להבטחה עתידית מצדה לגבי החלטה עתידית שלה בפרשה פלילית מסויימת, שבה היה לחשודים עניין".
- התגובה לחשדות: "ניר חפץ מעולם לא הציע את ההצעה ההזויה הזאת בפני ראש הממשלה ורעייתו, הוא מעולם לא נתבקש על ידם להציע הצעה כזאת, ואיננו מאמינים שחפץ אפילו העלה דבר כזה על דעתו. תכף יאשימו את הזוג נתניהו גם ברצח ארלוזורוב"