[ad_1]
חוסר תזונתי נוצר, ברובם של המקרים, נוצר כאשר הגוף שלנו אינו מקבל מספיק חומרי מזון חיוניים כמו ויטמינים, מינרלים ויסודות שהכרחיים לתפקוד הגוף. עם זאת, ישנם מקרים שתזונה מאוזנת ובריאה לא מספיקה בגלל גורמים אחרים שמשפיעים על יכולת הספיגה של הגוף.
מחסור בברזל הוא אחד החסרים התזונתיים הנפוצים ביותר בעולם ומוערך כי מעל 25% מהאנשים ברחבי העולם סובלים ממנו. בישראל ההערכה היא שכ-15% מהתינוקות סובלים מחוסר בברזל ועל פי נתוני משרד הבריאות באוכלוסיות מסוימות נתון זה עלול להגיע עד ל-50% מהתינוקות. ברזל הוא מינרל חיוני המהווה מרכיב משמעותי במגוון תהליכים חשובים בגוף וביניהם התפתחות המוח, יכולת מוטורית וקוגניטיבית ותפקוד תאי הדם האדומים האחראיים להעברת חמצן לתאי הגוף.
מחסור בברזל נפוץ במיוחד בקרב תינוקות בגיל הרך, שגופם גדל בקצב מהיר ולכן צריכת הברזל שלהם מוגברת ולא תמיד מקבלת מענה בתזונה. תינוקות נולדים עם מאגרי ברזל שצברו במהלך ההיריון אך סביב גיל ארבעה חודשים מאגרים אלה מתחילים להידלדל וחשוב להשלים את הצריכה עם תוסף ברזל, מכיוון שהברזל כה קריטי להתפתחות תקינה.
על פי הנחיות משרד הבריאות מומלץ לתת ברזל לכל תינוק מגיל ארבעה חודשים ועד גיל שנה וחצי ללא קשר לסוג התזונה שהוא צורך – הנקה או תמ"ל.
גם בגילאי הילדות המאוחרים יותר ועד גיל ההתבגרות, ישנה נטייה מוגברת לפתח חוסר בברזל או אנמיה. בנות בגיל ההתבגרות נמצאות בסיכון מוגבר בגלל אובדן הדם במחזור הווסת אך גם מתבגרים בנים עשויים לסבול מהתופעה, במיוחד אם צורכים תזונה מעובדת או לא מאוזנת מספיק. חשוב להכיר את התסמינים ולפנות לרופא במידה ויש חשש על מנת לאבחן ולטפל בחוסר התזונתי. תסמינים שעשויים לרמז על אנמיה וחוסר בברזל – ישנוניות, עצבנות, ירידה בתאבון, חולשה, חיוורון, ירידה בתפקוד מערכת החיסון, כאבי ראש, ירידה בזיכרון.
איך ניתן למלא את החוסרים – מהם הפתרונות הקיימים בשוק?
קיימים מגוון של פתרונות בשוק וחשוב להבין את ההבדלים בין הסוגים השונים.
תכשירים המסווגים כתרופה ללא מרשם (לדוגמא טיפטיפות פריפל או פריפל3 סירופ), נמכרים בבית המרקחת בלבד ואינם דורשים מרשם מרופא (למרות שמרשם עשוי להוזיל את מחיר התכשיר במידה ויש סבסוד מהקופה). תרופה ללא מרשם הוכחה במחקרים קליניים כיעילה בשיפור מדדי הברזל בדם ולכן היא בעלת התוויה למניעה וטיפול באנמיה וחוסר ברזל.
יתרונות נוספים של תרופה ללא מרשם, הם שהיא הוכחה במחקרים קליניים גם כבטוחה לשימוש, שהיא מיוצרת בתנאים קפדניים ומחומרי גלם רפואיים בלבד, ועל ייצרני התרופה לוודא כי חיידקים, פטריות ופרזיטים אחרים לא יכולים לגדול בה.
לעומת התרופות, לתוספי התזונה אין התוויה רפואית מכיוון שלא הוכחו כיעילים במחקרים קליניים. הם מגיעים בשלל צורות כגון טיפות, דובונים, אבקות המכילות ברזל אך אין מידע בנוגע למידת הספיגה שלהם או להשפעה שלהם על רמות הברזל בגוף. הם נמכרים גם בבתי המרקחת אך לא רק על ידי רוקח מוסמך וניתן למצוא תוספי תזונה גם ברשתות השיווק או אפילו אונליין.
חוסר בברזל עשוי להשפיע על התפתחות הילד ועל איכות החיים שלו, הוא קל מאד לאבחון ולטיפול. במידה ויש חשש לחוסר בברזל או התלבטות בנוגע לסוג הברזל המתאים ביותר, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל..
[ad_2]
Source link